Notícia
04/05/2018
La higiene de mans, clau per evitar septicèmies

El Consorci celebrà avui, divendres 4 de maig, el Dia Mundial de la Higiene de Mans que impulsa l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest any, l’eslògan és: “És a les vostres mans prevenir la septicèmia en l’atenció sanitària”.

Les activitats que organitza el Consorci per commemorar el Dia Mundial de la Higiene de Mans se celebren un dia abans (donat que el 5 de maig cau en dissabte) i enguany es concentren a l’Hospital de Mataró:

 

4 de maig
1) Muntatge de dues taules informatives destinades a millorar les pràctiques d’higiene de les mans per als professionals i per als usuaris:
- De 10.00 a 12.00 hores al hall principal
- De 13.00 a 15.00 hores al soterrani 2 (davant de la cafeteria de personal)

2) Exposició al vestíbul principal d’una obra relacionada amb el Dia Mundial i que ha estat realitzada per pacients de la Unitat d’hospitalització de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital de Mataró. Aquesta feina ha estat coordinada per Maite Román, terapeuta ocupacional.

 

La importància de la higiene de les mans. L’OMS prioritza la millora de les pràctiques d’higiene de les mans en tots els serveis quirúrgics durant tot el procés assistencial, des de les plantes de cirurgia i els quiròfans fins els serveis de cirurgia ambulatòria. La seva finalitat és la de conscienciar i implicar als professionals sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària mitjançant aquesta mesura senzilla i eficaç.

 

Cal recordar que les mans actuen de vector en la transmissió d’infeccions, ja sigui contaminant les superfícies o bé contactant amb elements contaminants i tocant després als malalts sense haver fet una higiene prèvia.

 

L’acció que es considera més efectiva per evitar aquesta transmissió és rentar-se les mans amb preparats alcohòlics abans i després del contacte directe amb els pacients. L’OMS recomana realitzar una higiene de les mans en cinc moments durant l’assistència als pacients: abans de tocar al pacient; abans de realitzar una tasca neta o asèptica; després del risc d’exposició a líquids corporals; després de tocar al pacient, i després del contacte amb l’entorn del pacient.

 

Suport a la campanya. Tant l’OMS com el Departament de Salut, han proposat que es mostri el suport a la campanya 2018 en els mitjans socials amb l’etiqueta #HandHygiene i #Sepsis i, a més, que s’esmentin els perfils @WHO i @salutcat.


 Tornar enrere