L'activitat de l'Hospital de Sant Jaume es reubicarà en altres centres

La reubicació de l'activitat es durà a terme a partir del setembre

Ara s'obre un període de quatre mesos per planificar aquest moviment, que ve obligat per l'aplicació de la normativa de protecció contra incendis. La reubicació serà transitòria fins al primer trimestre de 2027, quan entrarà en funcionament el nou Hospital d'Atenció Intermèdia de Mataró, que tindrà 244 llits i serà el segon més gran de Catalunya.

Sant Jaume és segur. L'edifici, de 1747, és estable estructuralment i el pla d'autoprotecció és vigent. Des del 1999, el Consorci hi ha fet inversions directes per valor de 5,3 milions d'euros, dels quals 4,2 milions s'han destinat treballs com ara redistribucions interiors, reforços estructurals i millora d'instal·lacions. Com a resultat, l'edifici és avui molt més segur que llavors.

Les obres d’adequació s'han de fer amb l'edifici buit. El motiu de la reubicació està relacionat amb la renovació de la llicència d'activitats, que calia fer l'any passat. Per fer-ho, l'edifici s'ha d'adequar a la normativa actual de protecció contra incendis per a edificis hospitalaris que, com és lògic, és força exigent. El Consorci va presentar un projecte per dur a terme les obres necessàries i, a criteri dels tècnics municipals, aquests treballs (tirar habitacions a terra, moure passadissos, aixecar sostres...) no es poden dur a terme si hi ha persones dintre de l'edifici. 

Un període transitori. Les obres d'adequació són de gran magnitud i trigarien 2-3 anys a realitzar-se.  Atès que l'HAI de Mataró s'inaugurarà el primer trimestre de 2027, s'ha optat per no realitzar la reforma de Sant Jaume i anar ja definitivament al nou centre. Així doncs, cal reubicar l'activitat assistencial de forma temporal durant aquest període.

L'activitat ambulatòria. El Consorci ha proposat a l'Ajuntament efectuar una reforma puntual a la planta baixa perquè els hospitals de dia de psicogeriatria i de rehabilitació, consultes externes de geriatria i d'al·lèrgia i el Centre d'Atenció a la Dependència es puguin quedar a l'edifici actual. També s'hi quedarien el SEVAD, la UGI i els serveis administratius.                               

L'activitat d'ingrés. No hi ha cap centre a la zona amb capacitat per acollir els 76 llits que hi ha actualment a Sant Jaume. Per això, i a fi de minimitzar el trasbals que el moviment a un altre centre pot suposar per a pacients i familiars, s'estan treballant tres línies en paral·lel:

  1. Augmentar l'hospitalització a domicili
  2. Ubicar pacients en l'Hospital de Mataró
  3. Reubicar els llits restants en l'Hospital de l'Esperança de Barcelona, tot i que es continua cercant la possibilitat d' altres centres més propers.

Els professionals es mouran en paral·lel als pacients i, per tant, també es desplaçaran temporalment. Serà un procés que s'anirà treballant conjuntament amb les persones treballadores i amb la seva representació legal.