Notícia
04/10/2018
Jornada "Salut mental a la comunitat i a la feina"

Diferents professionals participaran en una taula rodona sobre la recuperació funcional de la persona amb problemes de salut mental i es presentarà el nou equip de futbol sala de la UD CIRERA, format exclusivament per pacients amb trastorns mentals severs.

L’Hospital de Mataró acollirà el dimarts 9 d’octubre la Jornada “Salut mental a la comunitat i a la feina”, organitzada pel Servei de Salut Mental del Consorci. A la primera part de la jornada se celebrarà una taula rodona sobre la recuperació funcional de la persona amb problemes de salut mental, on s’explicaran dues iniciatives en les que ha participat el Consorci: el projecte d’artteràpia “Natura és cultura” i la teràpia amb gossos.

 

Teràpia amb gossos. L’Hospital de Mataró es va convertir l’any passat en un dels primers centres de salut estatals en posar en pràctica aquest tipus aquesta experiència com a psicoteràpia complementària per als nens i adolescents ingressats a la Unitat de Psiquiatria infantojuvenil. Es van observar tants beneficis i els resultats van ser tan positius -augment de l’autoestima, control dels impulsos, gestió de la frustració, tolerància dels límits, potenciació de l’empatia, estímul de la memòria, atenció i concentració, adquisició d’habilitats socials, cohesió de grup...- que la iniciativa segueix en marxa i s’ha ampliat als pacients adults.

 

Natura és cultura. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Fundació Setba i que es va realitzar el juny del 2017. Deu pacients adults de l’Hospital de Dia de Salut Mental del Consorci van conviure una setmana en un entorn natural, amb l’objectiu d’establir un vincle amb la natura a través de l’art, com a teràpia complementària als seus tractaments habituals. Es van realitzar tallers artístics i activitats d’oci amb terapeutes i monitors, sempre combinant l’art amb la natura i prenent com a base el context mediambiental i els materials que se’n podien extreure d’ella. 

 

Futbol inclusiu. Durant aquesta jornada també el presentarà nou equip de futbol sala de la UD Cirera, format exclusivament per pacients amb trastorns mentals severs. Aquest projecte de futbol inclusiu ha estat possible pel treball conjunt del Consorci, la UD Cirera, el CE Futsal, Aliança Mataró i la Fundació Salut Mental Catalunya. El nou equip està format per 12 jugadors, tots ells pacients amb trastorns mentals severs, que entrenen dues vegades per setmana i que participaran en una lliga inclusiva de la Federació Catalana de Salut Mental.


 Tornar enrere