Notícia
14/11/2017
422 milions de persones pateixen diabetis al món

Avui, 14 de novembre, és el Dia Mundial de la Diabetis i el Consorci Sanitari del Maresme participa en la campanya informativa per augmentar la seva prevenció.

De 09:00h a 14:00h, la Delegació del Maresme de l’Associació de diabètics de Catalunya instal·larà al vestíbul de l’Hospital de Mataró una parada informativa on es realitzaran controls de glicèmia a tots aquells pacients i professionals que es vulguin acostar i s’informarà sobre hàbits per prevenir la malaltia.

 

El Dia Mundial de la Diabetis va ser instaurat l’any 1991 per la Federació Internacional de la Diabetis (FID) i per la Organització Mundial de la Salut (OMS) com a medi per augmentar la conscienciació global sobre la malaltia.

 

Què és la diabetis? És una malaltia crònica que es caracteritza perquè els pacients presenten nivells elevats de glucosa (sucre) a la sang. Apareix quan el pàncrees no produeix la insulina (hormona que regula la quantitat de glucosa) de forma suficient o quan l’organisme no utilitza de forma eficaç la insulina que produeix.

 

Existeixen tres tipus de diabetis:
• Diabetis del tipus 1: d’inici a la infància o a la joventut.
• Diabetis del tipus 2: d’inici en edat adulta.
• Diabetis gestacional: sorgeix durant l’embaràs.

 

Les dades
• El tipus de diabetis més comuna a Catalunya és la de l’adult o tipus 2, estimant que són unes 530.000 persones que estan afectades per aquesta malaltia.
• Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2015, un 8,4% de la població de 15 anys o més, declara que pateix diabetis. L’evolució de la prevalença de diabetis coneguda ha anat augmentant i ha passat del 4,7% l’any 1994 al 5,7% l’any 2010 i fins el 8,4% l’any 2015. Si sumem la diabetis no coneguda (aquella que el pacient no n’és conscient que pateix la malaltia) un 4 % de la població, la prevalença total pot ser superior al 12% de la població.
• Segons la Organització Mundial de la Salut, al món hi ha uns 422 milions de persones amb diabetis, pràcticament quadruplicant els 108 milions de l’any 1980. Més del 80% de les morts per diabetis s’enregistren a països amb nivells d’ingressos mitjos o baixos. Les morts per diabetis podrien multiplicar-se per dos entre els anys 2005 i 2030, arribant a ser la setena causa global més freqüent de mort al món.
• Actualment hi ha més 199 milions de dones amb diabetis al món i es preveu que augmenti el seu número per sobre dels 315 milions l’any 2040. Es calcula que es la causa de mort de més de 2,1 milions de dones, és per aquest motiu que aquest any es tindrà en especial consideració l’atenció a la figura de les dones diabètiques.

 

Recomanacions. Les complicacions de la diabetis es poden prevenir amb un estil de vida saludable. Una dieta equilibrada, l’exercici físic regular i adaptat a cada persona, el manteniment correcte del pes corporal i evitar el tabac són factors que poden contribuir a prevenir el desenvolupament de la diabetis de l’adult o diabetis tipus 2.

 

Conseqüències. La diabetis és una important causa de ceguera, insuficiència renal, infarts de miocardi, accidents cerebrovasculars, malalties vasculars i neurològiques amb un alt risc d’amputació de membres inferiors; per aquests motius, és important la realització de controls periòdics per millorar la seva detecció i tractament.


 Tornar enrere