Campanya per prevenir, detectar i evitar l’estigma en salut mental a Mataró

La pediatra Andrea Wicijowski i la treballadora social Sònia Domínguez, de l’equip de Mataró Centre, coordinen el grup d'Estigma, Prevenció i Detecció de la Taula de Salut Mental de Mataró, formada per centres de salut, l’ajuntament, entitats socials i associacions de familiars. Aquestes dues professionals han impulsat aquesta campanya, que es va presentar ahir, i consta de set vídeos testimonials de pacients o familiars.

El suïcidi, el trastorn bipolar, l'autisme, l'ansietat, l'esquizofrènia, els brots psicòtics... són algunes de les malalties que els protagonistes dels vídeos exposen obertament amb l'objectiu de donar visibilitat a les diferents problemàtiques i per combatre la discriminació que pateixen les persones amb algun trastorn de salut mental tant en l'àmbit social, laboral o educatiu. Els videos es difondran a les xarxes socials amb l’objectiu d’arribar a la ciutadania.

A l'acte de presentació de la campanya han participat la regidora de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo, i la coordinadora de psicologia del Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari del Maresme, Marga Cano. A la presentació també han estat presents els protagonistes dels vídeos i les seves famílies.

Taula de Salut Mental. Compta amb 4 grups que treballen diferents aspectes:

- Grups 1 i 2: Coordinació assistencial: afavorir la continuïtat assistencial i millorar l'abordatge dels casos atesos, des dels diferents àmbits com l'accés, l'atenció primària, domiciliària, hospitalària, urgències i emergències des de l'avaluació de necessitats, el finançament, les prestacions i els recursos humans.

- Grup 3: Sensibilització, prevenció i detecció: lluitar contra l'estigma  i millorar la sensibilització, prevenció i detecció en salut mental, amb especial èmfasi a les poblacions més vulnerables i en els infants, adolescents i les seves famílies.

- Grup 4: Integració social i laboral: Promoure la integració social i laboral que fomenti l'apoderament de les persones amb problemes de salut mental.

La Taula de Salut mental és una iniciativa de l'Ajuntament de Mataró que compta amb representants de diferents entitats i associacions. En tots els grups hi participen professionals del Consorci.

Presentació de la campanya
Presentació de la campanya
Els protagonistes de la campanya
Els protagonistes de la campanya